Vertrouwen, het is een van de kwaliteiten die we ontwikkelen tijdens het beoefenen van mindfulness. En tegelijkertijd is vertrouwen niet iets wat je kunt ‘doen’ of ‘onder de knie kunt krijgen’. Eigenlijk is het altijd al aanwezig, we hoeven er alleen maar naar te luisteren. Werkelijk vertrouwen vereist acceptatie en overgave.
Neem zelf-vertrouwen. Veel mensen denken er een gebrek aan te hebben. We vertellen onszelf dat we er aan moeten werken om dit vertrouwen op te vijzelen. Maar sta eens stil bij het volgende: als je iets van nature kunt en je geeft expressie aan dat waar je goed in bent, sta je er dan bij stil ‘Hé dit kan ik!’…  Nee toch? Dan dóe je het gewoon. Er is op zo’n moment helemaal geen sprake van kunnen of niet kunnen, van zelfvertrouwen of geen zelfvertrouwen. Je geeft je gewoon over aan dat wat je doet of wie je bent. Dat is je natuurlijke staat van zijn! Zodra je gaat denken ‘ik heb niet genoeg zelfvertrouwen, ik kan het niet’ en je probeert jezelf te overtuigen van het feit ‘ik kan het wél’ of ik ben wél de moeite waard!’ dan bewijs je indirect aan jezelf dat je het eigenlijk nu niet bent…
Nee, vertrouwen is wie je in wezen al Bent, je essentie, en het heeft geen zin om daar mee te gaan vechten. Het vereist durven loslaten en luisteren naar het proces in plaats van je hiermee te gaan bemoeien. Ons denken, ons ego, wil dit maar al te graag en er zijn tijdens ons leven allerlei overtuigingen ontstaan over goed en niet-goed, kunnen en falen, mooi of lelijk. Maar dat zijn angstige hersenspinsels, gedachten die we zijn gaan geloven. Werkelijk vertrouwen bevindt zich op een laag voorbij het denken, voorbij het ego. Het is volledig in harmonie. Kijk maar naar de natuur. Er is geen enkele plant of boom met een gebrek aan vertrouwen. Ze staan volledig in verbinding met het geheel.
Om tot vertrouwen te komen zul je één voor één je angsten tegen moeten komen en deze ontmantelen. Welke gedachten over jezelf of anderen geloof je nog? Welke staan je vertrouwen in de weg? En durf je deze los te laten?
Je zult merken dat hoe meer vertrouwen je schenkt hoe meer positieve en harmonieuze situaties je naar je toe zult halen in je leven. Het is een magisch proces van verbinding waarin het leven je precies spiegelt waar je in gelooft.
Als je vanuit angst denkt en handelt zul je situaties naar je toehalen die deze angst voeden en bevestigen. Als je vanuit een rotsvast vertrouwen leeft zul je zien dat het leven je beloond met datgene wat op dat moment goed voor je is en je zult meer vreugdevolle situaties aantrekken.
Mediteren helpt je in dit proces. Het leert je toe te zien op het denken, vanuit bewustzijn. En je zult ontdekken dat dit bewust Zijn het is waar je op kunt vertrouwen. Niet het vluchtige denken dat als een aap van hot naar her springt en doet wat het goed uitkomt.
Nee, je ware Zelf is die open ruimte van aandacht waar alles gezien en ontvangen kan worden. En dan hoef je je nergens meer mee te bemoeien en laat je los, in het volste vertrouwen. Kijk maar naar de bladeren van de bomen in de herfst, die denken er ook niet over na of ze wel durven vallen….