Eén van de twee bewegingen die ons over het algemeen uit het Hier en Nu haalt is die van het verlangen. De andere beweging is verzet en weerstand. Maar ook verlangen laat zich vanuit twee gezichtspunten bekijken. En deze zijn wezenlijk verschillend van elkaar!
Er is het verlangen van iets willen hebben wat er nu nog niet is. Dit is een grijpen, naar iets in de buitenwereld waarvan je hoopt dat dit een gat in jouw hart zal gaan opvullen. Een grijpen naar iets wat jou gelukkig zal maken. Je zou kunnen zeggen dat dit verlangen is vanuit een vorm van gebrek. Je wilt iets hebben wat er Nu ontbreekt. En je hoopt dat dit je in de toekomst vervulling zal gaan geven. Het verdrietige van dit soort verlangen is dat het nooit (althans nooit lang) de vervulling zal brengen waar je zo naar op zoek bent. En zo zal er misschien weer een nieuw verlangen ontstaan. En ondertussen gaat het geluk van het huidige moment telkens verloren, omdat we (grotendeels onbewust) zo druk zijn met het willen bereiken met een betere toestand, omdat we denken dat we iets tekort komen. Of, op een diepere laag zelf tekort schieten. We kunnen verlangen naar meer aandacht, meer liefde, een betere baan, meer aanzien en ga zo maar door. Deze vorm van verlangen is altijd vernauwend, het brengt een spanning met zich mee. Ons hart sluit zich, en er is een pijnlijke kloof voelbaar, dat we op dit moment niet zijn waar we zouden willen zijn. Terwijl we diep van binnen waarschijnlijk zo verlangen naar het voelen van een eenheid in onszelf en met anderen…
Maar er is nog een ander verlangen en dat is een verlangen wat van binnenuit komt! Dit is dus geen verlangen wat buiten ons ligt, maar wat in ons eigen hart zit en wat geleefd wil worden. Een energie die wil stromen. Dit is een verlangen wat niet ontstaat uit gebrek maar vanuit vervulling; vanuit een krachtige wens om zich in de wereld te manifesteren. Deze energie opent ons hart en vraagt erom de wereld in gestuurd te worden. In plaats van een vernauwing brengt dit verlangen beweging en openheid met zich mee. Er kan iets in beweging gaan komen! Een verlangen om je talenten meer te ontplooien, een verlangen naar meer openheid, een verlangen het roer om te gooien, meer te spelen, wat het ook is wat in jouw hart leeft.
Het is deze vorm van verlangen die als vanzelf een glimlach met zich meebrengt. Die ons uitnodigt te blijven groeien. In beweging te blijven en het mooiste in onszelf naar boven te halen en dit als geschenk aan de wereld aan te bieden….
Wat is jouw harts-verlangen? En wat voel je als je hier contact mee maakt?