Mindfulness wordt dikwijls geassocieerd met rust en ontspanning. “Ik leef al veel meer in het Nu”,  hoor ik vaak om me heen. Dit impliceert dat er ook een niet-Nu zou zijn. Een dimensie waarin je misschien haastig rond rent, op zoek naar het het Nu, haha. En bovendien impliceert het alsof mindfulness iets is wat je zou kunnen doen om rustig te worden. In het nu leven, dat klinkt natuurlijk ook als een activiteit. Maar voor je het weet is dit ook weer iets wat je moet bereiken, en wat dus kan mislukken, waardoor je je weer helemaal niet rustig voelt. Voel je hem? Gelukkig maar, zou ik zeggen, is mindfulness niet iets wat je kunt doen.
De ware aard van mindful zijn gaat over bewustzijn en ook over kiezen en verantwoordelijkheid nemen. Nu klinkt de lading van verantwoordelijkheid wellicht heel zwaar. Dat komt omdat we dat nogal eens associëren met hard werken, last op onze schouders dragen en dingen naar ons toe trekken (die allicht niet eens bij ons horen).
De verantwoordelijkheid waar ik het over heb komt echter niet voort uit angst, maar uit liefde. Die gaat over de bewuste keuze het huidige moment aan te kijken met al zijn ervaringen, gevoelens, sensaties en gedachten. De keuze om niet weg te kijken, maar je durven toe te bewegen naar dat wat er is. En dat vraagt in veel gevallen om moed. De moed om vanuit een gekozen verantwoordelijkheid de werkelijkheid te ontmoeten. Veel mensen ervaren helemaal geen keuze en hebben het idee dat het leven hen overkomt. Kijken we echter zo naar het leven dan worden we slachtoffer van onze omstandigheden en wijzen we vaak ook nog daders aan (mensen of gebeurtenissen) die voor onze misère en zelfs voor onze gevoelens verantwoordelijk zijn. En dan zullen we lijden.
Zelf de verantwoordelijkheid op je nemen betekent dat je volledig wakker bent en Ja zegt tegen de stroom van het leven. Omdat je weet dat jij zélf de keuze hebt om je leven te sturen en naar de gevolgen hiervan durft te kijken. Dat lijkt misschien zwaar (daarom kijken veel mensen onbewust weg) maar het geeft een grote vrijheid en vreugde om zelf te teugels in handen te nemen en te zien hoe alles transformeert zolang je er maar mild en open bij aanwezig kunt blijven.
Dit inzicht werd laatst heel helder toen ik bewust op mijn meditatiekussen ging zitten om bij mezelf stil te staan. Ik had sinds lange tijd niet rustig alleen gemediteerd en de afgelopen periode had ik nogal in een stroomversnelling geleefd, vol intense gebeurtenissen. Tevens staan er in de toekomst spannende keuzes voor de deur; kortom een periode vol transformatie. In dat korte moment van bewust plaatsnemen op mijn kussen, het gaan zitten om te gaan kijken, daarin voelde ik die zelf gekozen ‘verantwoordelijkheid’. En ik vond het een prachtig gevoel. Het ging namelijk over bewust kiezen voor mezelf (en niet voor anderen), een keuze om liefdevol aandacht te geven aan hoe het met me gaat op dit moment, om werkelijk te voelen wat er nu door me heen beweegt, wat belangrijk voor me is en wat ik daar mee wil. Het was doordrongen van een grote trouw aan en liefde voor mezelf.
En tevens was het een zachte herinnering aan het feit dat alles wat er nu is en gebeurt in mijn leven gezien en geleefd wil worden. Dat dat mijn verantwoordelijkheid IS. En dat ik daarmee zelf kan besturen. Niet in de vorm van controleren, maar in de vorm van aangaan, aankijken, zodat pijn kan transformeren en emoties me kunnen richten en terugbrengen naar mijn ware Zelf. En mijn ware Zelf is rust en vreugde. Alleen de weg er naar toe vraagt die toewijding én de verantwoordelijkheid om ook de onrust, de pijn en de angst te willen zien.
Er is dus geen wereld buiten ons waar we rustig kunnen worden, geen ander Nu moment waar we eindelijk mindful en rustig zullen zijn. Mindfulness beoefenen gaat over Ja zeggen tegen het leven. Jouw leven. Met alles er op en er aan. Over zien dat jij, en alleen jijzelf, de observator én regisseur bent van jouw omstandigheden, gevoelens en gedachten. En dan zul je gaan ervaren wat een vrijheid dat geeft. En het mooie is, dat je daar nu voor kan kiezen. Is dat zwaar? Helemaal niet. Het vraagt alleen om durf en dan zijn er enkel eindeloze mogelijkheden…