Ken je de ervaring dat wanneer je keuzes maakt vanuit je hart, wanneer je een beslissing neemt die werkelijk goed voor je is, dit dikwijls ook voor de ander die bij jouw keuze betrokken is precies klopt?
Of dat wanneer je helemaal eerlijk en open kunt zijn naar een ander, trouw aan jezelf, de ander daar naar alle waarschijnlijkheid ook het meeste bij gebaat is? Misschien niet in eerste instantie, soms pas achteraf. Een ander kan primair nog steeds vanuit emotie (eigen pijn) op jou reageren, maar je kunt er op vertrouwen dat wanneer jij trouw bent aan jouw natuurlijke ‘flow’ dit voor de ander ook precies is wat hij of zij nodig heeft. Misschien in een andere vorm dan verwacht, misschien zijn er nog levenslessen te leren. Is het voor de die ander nodig te leren omgaan met teleurstellingen of met een gevoel van afwijzing. En ben jij de spiegel, waar de ander in wezen enkel dankbaar voor kan zijn. Omdat hij of zij zichzelf zo opnieuw kan leren liefhebben.
Als je leert zien dat we allemaal in liefde met elkaar verbonden zijn, dat onze levensenergie dezelfde is, dan wordt de ander veel minder bedreigend. Simpelweg omdat er geen ander meer is die jou kan bedreigen. Het onderscheid tussen jullie verdwijnt.  “Ik ben een ander JIJ” en “JIJ bent een ander Ik”.
Wat ik in jou zie dat gaat over mij, dat zijn míjn projecties. (hier wil ik nog eens een ander blog over schrijven.) Zo is het compleet logisch dat wanneer ik handel naar waarheid, trouw aan mijn energie en intuïtie, dit voor jou ook goed zal zijn.
In wezen bestaat er niet iets als de ander kunnen kwetsen. Je kunt echt alleen jezelf kwetsen.
Als je jouw gevoelens negeert omwille van de ander, als je nee voelt en ja doet, uit gewoonte, of om een ander te pleasen, om aardig gevonden te worden, dan doe je jezelf pijn. Je snijdt jezelf af van liefde voor jezelf. En sta er eens bij stil, ben je dan werkelijk bij de ander? Kun je genieten? Jouw vreugde en licht met de ander delen op het moment dat je een deel van jezelf ontkent, forceert of zelfs pijn doet? Je doet dus onbedoeld niet alleen jezelf, maar ook de ander tekort omdat je er niet werkelijk bént.
Het geeft zo’n vreugde wanneer je werkelijk trouw kunt zijn aan jezelf. Wanneer angst verdwijnt omdat je je beseft dat er alleen maar liefdevolle verbinding is. Wanneer je met compassie naar jezelf kunt kijken en vanuit eigenliefde handelt zoals JIJ wilt handelen. Zonder naar de ander woorden te verdraaien, zonder je boodschap wat mooier in te kleden. Gewoon open en eerlijk. Puur zoals het voor jou klopt. En als het klopt dan voel je dat, dan zul je rust en vreugde voelen.
Alleen vanuit die mildheid en liefde voor jezelf zal elke angst en het gevoel van gescheidenheid helen en zelfs compleet verdwijnen, omdat deze simpelweg weg smelt in dit licht. En compassie zal doorwerken. Omdat jij trouw bent aan jezelf zal je omgeving hier op reageren. Je zult omstandigheden aantrekken die goed voor jou zijn en die je zullen sterken in deze trouw aan je eigen hart. Dat is simpelweg energetische logica.
En nee, dit is niet ingewikkeld. Je kunt er nu mee beginnen. Je hoeft er niet ‘klaar’ voor te zijn.
Sluit je ogen voor een moment, en voel je adem en het kloppen van je hart. Maak, als je jezelf voelt, een bewuste keuze om jezelf niet meer te verlaten en beloof jezelf trouw. Dit is het grootste geschenk wat je jezelf en degenen die je liefhebt kunt geven.