hoofd

We schijnen er gemiddeld zo’n 40.000 per dag te hebben; Gedachten.
In onze meditatie kijken er naar, we worstelen er mee, lachen er om, gaan er in op, verdwijnen er in, drukken ze weg, veroordelen ze, schamen ons ervoor, worden er gek van, én we kunnen er onszelf mee uitdrukken!
Gedachten geven ons richting. Wat een cadeau is het dat het ons als mens gegeven is om bewust tot manifestatie te komen. We kunnen fantaseren, dromen, vormgeven.
In mijn werk als dramatherapeut heb ik gewerkt en gespeeld met een cliënte die worstelde met terugkerende depressies in haar leven. Haar fantasie bleek een plek waar ze Vrij kon zijn, waar er beweging kwam in de beklemming. Een oneindige ruimte waarin gedachten tot verhalen groeiden. Verhalen die plezier, steun en verzachting boden. We verzonnen ze, speelden ze uit en er ontstond na loop van tijd een vast personage: ‘Jacobien’ genaamd. Een stoer meisje wat van alles durft en veel wijsheid bezit.
De cliënte, Minerva heet ze, deed enige tijd later mee aan de MBCT training die ik destijds gaf. (MBCT is een mindfulness training speciaal ontwikkeld voor mensen met terugkeren depressieve episodes. Mensen met een sombere stemming zijn vatbaarder voor het ontwikkelen van een negatief geladen gedachtespiraal. In de training ligt het accent dus vooral op het leren toezien op deze gedachten in plaats van ze te geloven er er in mee te gaan.)
Nu ontving ik afgelopen week een email van Minerva waarin ze me een nieuw verhaal stuurde. Inmiddels is ze al een paar jaar niet meer bij mij in behandeling, maar schrijft zij in haar vrije tijd nog steeds verhalen. Zo nu en dan laat ze me nog even meegenieten van haar rijke fantasie. Hier onder een klein hoofdstuk uit dit verhaal, waarin er een mooie nieuwe metafoor voor het mindful omgaan met gedachten is geboren!
Dramatherapie en Mindfulness komen hier zo mooi samen. “Dankjewel Minerva voor het delen van jouw fantasie en gave.”
Komtie: Het visnetje

(* Minerva heeft overigens toestemming gegeven om dit verhaal en blog te delen)

4 Het visnetje

……Vanuit haar rechter ooghoek zag ze meisje Kever van schuin tegenover met een visnetje in de weer. De ene keer wierp ze haar netje de lucht in en de ander keer bekeek ze aandachtig wat ze in haar netje had gevangen.

Wat ben je aan het doen meisje Kever als ik vragen mag?”Ik vang mijn gedachten met dit net, vervolgens kijk ik of ik wat met de gedachte wil. Zo niet dan laat ik de gedachte weer vrij de natuur in.”
Wat interessant”, Jacobien was nieuwsgierig.
“En waarom doe je dat op die manier als ik vragen mag?”
Heb je even tijd, dan zal ik het uitleggen. “
Natuurlijk heb ik tijd, en voor jou maak ik graag tijd. Ik had je al een poosje niet gezien.”

Meisje Kever en Jacobien nestelden zich op de tuinstoelen van Jacobien.

Ik piekerde behoorlijk veel, over school vooral. De citotoets, als ik die niet goed zou maken, wat zou er dan gebeuren? Als mijn vriendinnen de toets veel beter zouden maken dan ik, moest ik dan naar een andere school? De meester van mijn klas zag gelukkig dat ik niet lekker in mijn vel zat en vroeg wat eraan scheelde. Hij heeft me geholpen om wat minder zwaar aan mijn gedachten te tillen. Gedachten zijn net wolken vertelde hij. Soms zijn ze groot en donker, dan zijn ze weer licht en vluchtig. Maar gedachten staan niet vast, je hoeft niet bang voor ze te zijn.”
Wat geweldig interessant”, Jacobien had aandachtig zitten luisteren naar haar overbuurmeisje.
Als ik nu een piekerbui voel aankomen, ging meisje Kever verder, dan pak ik mijn visnetje. Ik kijk dan vriendelijk naar de gedachten die ik vang. Gedachten die me een naar gevoel geven laat ik meteen wegvliegen. Voor fijne gedachten neem ik wat extra de tijd. Aan het einde van mijn vanguurtje geef ik alle gedachten hun vrijheid terug. Met een opgeruimd hoofd en een leeg netje kan ik dan weer verder met mijn dag.”
Wat knap”, zei Jacobien, “dat je een voor jou fijne manier gevonden hebt om met al die gedachten om te gaan. Net wolken, wat een goede omschrijving van je meester.……………..”