Het bewandelen van het pad van bewustzijn vraagt moed. Werkelijk moedig zijn is niet de afwezigheid van angst. Moed betekent om mét je angst je hart te volgen en het avontuur aan te gaan!
Onze automatische patronen zijn veilig en vertrouwd. We weten precies waar we aan toe zijn, we hoeven er niet over na te denken (dat doen ze voor ons; ), en ze beschermen ons tegen mogelijk gevaar. Wanneer we mindfulness gaan beoefenen en ons bewust worden van wat ons beweegt krijgen we opeens keuzemogelijkheden. Er gaan deuren open die we eerder nooit zagen. Er blijkt opeens meer mogelijk te zijn dan we ooit voor mogelijk hadden gehouden. En de werkelijkheid blijkt opeens heel anders dan we gedacht hadden. Oeps! Maar dat is spannend…. Dan sta je opeens voor een hele nieuwe keuze. En die keuze kan eng voelen. Want je stapt nu buiten de gebaande paden, die zo veilig voor je waren en waarvan je precies wist wat ze je brachten. Nu ligt daar opeens een grote open ruimte voor je vol mogelijkheden! Er blijkt niet één richting te zijn (die je kende), maar opeens heb je alle vrijheid. Alles is mogelijk. En dan…. Durf je die ruimte in te nemen? Durf je te gaan ontdekken wat jouw pad werkelijk is? Durf je te onderzoeken, te voelen wat jouw verlangens zijn en stappen te zetten in een richting die jou in je kracht zet? Durf je in jouw Licht te stappen en te zien hoeveel meer je bent dan dat je dacht te zijn. Durf je aanraakbaar te worden voor de wereld om je heen? Durf je het onbekende tegemoet te treden zonder kaart of vastgezet plan? Heb je de moed om jezelf in de ogen te kijken en open te staan voor de mogelijkheid dat je misschien wel heel een hele andere richting op wilt? Dat je misschien al die tijd een oude rol speelde die je nu niet meer past?
Wakker worden vraagt moed. De moed om echt jezelf te zijn. Om het niet te weten. Om oude, vaste overtuigingen te onderzoeken op waarheid en in het Hier en Nu nieuwe keuzes te maken. Het is onbekend terrein verkennen. Je angst in de ogen kijken, aan de hand nemen en springen. De vrijheid in!

‘Onze diepste angst is niet dat we ontoereikend zijn. Onze diepste angst is dat we oneindig machtig zijn. Het is ons licht, niet onze duisternis waar we het allerbangst voor zijn…..’
M. Williamson