Er is al een blog over hoe mindfulness in de nacht te oefenen, vandaag deel ik een aantal tips om de dag mindful te beginnen. Ben jij je bewust van de automatische piloot waar je zeer waarschijnlijk elke morgen mee te maken hebt? De reeks automatische handelingen, gedachten, oordelen, waar je in terecht komt zodra de wekker gaat? We zijn vaak zo gejaagd, en er moet zoveel, zodat het kostbare eerste uur van de dag, waarin de wereld nog even in stilte en rust verkeerd, je wellicht ongemerkt voorbij gaat. In het ergste geval begint de stress zodra we de ogen openen….
Je zult merken hoeveel kracht deze simpele bewustzijnsoefeningen hebben en hoe je met meer vreugde en energie aan je dag zult beginnen als je ze met regelmaat toepast!

<3 Word je, zodra je bij bewustzijn bent ook bewust van dat je er BENT! Hoe mooi is dat wonder wat we elke ochtend maar voor zoete koek als ontbijt slikken….. Doe nog even helemaal niets als je wakker bent en voel alleen maar dat je ligt. Hoe voelt het dekbed om je heen? Wat is de temperatuur? Hoe is het licht in de kamer? Kun je je lichaam voelen? Je adem even ontmoeten, je hart dat klopt. Zijn er geluiden? Hoe klinken die?
Adem een paar keer diep in en uit en begroet jezelf! Hier ben je! En hier is deze nieuwe dag. Misschien kun je iets van dankbaarheid ervaren en zo niet, observeer een moment bewust welke gedachten er allemaal door je hoofd schieten zodra je wakker bent. (onze geest is nu eenmaal dol op denken, plannen, oordelen over wat er is en liever nog wat komt) Dikke kans dat je geest dus allang niet meer met jou in bed ligt maar al op het werk is aanbeland, tientallen redenen aan het produceren is om vooral nog niet op te staan, of misschien zelfs al in een paar seconden een gedetailleerde weergave van de dag heeft gemaakt omdat ons brein zo houdt van controle. En dan ben je nog niet eens uit bed gestapt…! Glimlach dan maar even naar al die rondhollende gedachten en rek je met aandacht uit. Jij staat aan het roer en blijft nog even HIER in bed .

<3 Voor je je bed uit stapt, blijf nog even op de rand van je bed zitten en voel je voeten op de vloer. Hoe voelt dat, zitten, deze ochtend? Misschien is je rug stijf, misschien voel je je fit. Hetzelfde kun je doen door bewust te gaan staan. Hallo voeten! Hallo aarde! Hallo frisse lucht! (Ik vind het persoonlijk fijn om een paar seconden mijn hoofd uit het dakraam te steken, te ademen en te merken hoe de lucht ruikt en aanvoelt.)

<3 Kun je vervolgens van je ochtendroutine in de badkamer een aandachtsoefening maken? Ook dit is simpelweg weer het gebruiken van al je zintuigen. Hoe voelt het water? Hoe ruikt de zeep? Hoe voelt de handdoek op je huid? Is dit je te veel, kies gewoon weer eens één routine handeling die je met je onverdeelde aandacht uitvoert. En gaan gedachten er weer vandoor omdat ze denken dat er belangrijke problemen zijn om over na te denken? blijf mild, glimlach naar de gedachten en keer weer terug naar de tandenborstel en deze ochtend, die je nog nooit eerder meemaakte.

<3 Vóór dat de smartphone aangaat, vóór dat het ontbijtritueel roept of welke andere verplichting je ook dringend voelt. Gun jezelf 3 MINUTEN een adempauze, voor het NU. Voor JOU.
Je kan er even voor gaan zitten, maar het gaat ook prima tijdens het drinken van een glas water of je kop koffie. Hoe voel ik me eigenlijk vandaag? Wat is mijn stemming? En kun je dat met mildheid verwelkomen? Zeker en juist met mildheid als het moeilijk voelt!
Evt kun je nog een intentie in gedachten nemen voor de dag. Heb je langer de tijd? Je kunt dan stilstaan bij datgene waar je dankbaar voor bent in je leven. Een zeer krachtige meditatie om meer vrede en liefde in je leven toe te laten. Of doe wat mindful yoga oefeningen om je lichaam wat te stretchen.

<3 Natuurlijk kun je mindful de ochtend vervolgen door in aandacht je ontbijt te klaar te maken en op te eten. (Ja, dit zónder je mail of FB te checken, de krant te lezen, tv te kijken of wat we al niet kunnen verzinnen om ons af te leiden van dit moment) Je huisdieren of huisgenoten in aandacht te begroeten, (Ja, door elkaar even werkelijk in de ogen te kijken!) of wat er ook nog maar wacht om deze ochtend gezien te worden door jou.

Gewoon, je terug verwonderen over het leven. Ook verveling toestaan als dat komt. Dit is het! Niet straks! NU is het leven aan de gang! Kun jij het verwelkomen?
Goedemorgen, Welkom, Hier ben je  🙂