Een prachtige online meditatie week achter de rug, rondom het thema intimiteit. Een thema met vele lagen. Hoe dichtbij jezelf durf je te zijn? Hoe dichtbij je huidige ervaring? En wat als dat ongemakkelijk is.. blijf je dan aanwezig of neem je dan afstand?
We zijn ons er denk ik niet bewust van hoe vaak we in ons dagelijks leven weg bewegen van onszelf en het nu-moment. Iedere keer wanneer we in gedachten verzonken raken zijn we weg… wanneer we piekeren over toen en straks… wanneer we in de zoek-modus op zoek zijn naar meer, beter en anders, zijn we weg. Weg van onszelf. Weg van de ander. En weg uit het voelen van dat wat er nu is.

Je bewust verbinden met je ademhaling is een zeer krachtige manier om intimiteit met jezelf te vinden en te onderzoeken wat je hier in tegen komt.
Welke gevoelens gaan er gepaard met ademen? En op een diepere laag, welke gevoelens gaan er gepaard met er werkelijk Zijn? Wil je hier wel zijn? (Au, ja dat kan even confronteren.)
Is er misschien de automatische neiging om direct te oordelen over je adem, of om deze te willen controleren en sturen. Welke vooropgezette ideeen over jezelf en de ademhaling blokkeren er acuut de intieme beleving van voelen dat je ademt?
Dat je leeft, er bent.

Iedere keer wanneer je stopt, gaat zitten en voor een moment je ogen sluit is er direct een intiem contact met jouw binnenwereld.
Met jouw energie. Gek genoeg is dat een plek waar me maar al te vaak vandaan bewegen. Druk als we zijn met alles wat er buiten ons ligt. Te bang soms om te kijken en te voelen wat er eigenlijk leeft en speelt van binnen.
Soms is onze binnenwereld een spannende plek geworden. Fysieke sensaties die er bewegen en krampen, emoties die zich laten voelen, gedachten die een totaal eigen leven lijken te leven. Het is ergens ook intens.
En toch, als je bereid bent om te kijken en er simpelweg, liefdevol bij te blijven zul je merken hoeveel veiligheid en kracht er ligt in werkelijk aanwezig zijn bij al dat leven in je. Je kunt er rustig bij blijven met je bewustzijn en leren ontspannen in de ervaring.

Er kan weer deelname ontstaan aan het leven in plaats van een haastig rondrennen, op zoek naar verlichting of een volgende kortstondige plezierige ervaring. Weg van het ongemak.
Simpelweg door je eigen aanwezigheid kan ontspanning terugkeren in je systeem en in je lichaam.

Wanneer je je herinnert hoe het is om dichtbij jezelf te zijn zul je merken dat je hart zich weer opent en het leven weer door je heen kan stromen. Het harnas breekt. De afstand verkleint zich en je zult jezelf weer liefhebben. Zomaar, in het nu.

foto: Elke Smit  Photography *copyright