Inspiratie…. hoe zit dat eigenlijk? Waar komt het vandaan? En hoe ga je er mee om?
Iedereen kent wel momenten waarop je je geïnspireerd voelt. Je staat op en bruist plotseling van nieuwe ideeën; ingevingen die van binnenuit komen en die popelen om vorm te krijgen. Of misschien heeft het nog niet zo’n vaste vorm, maar is het meer een frisse energie die je voelt, een helderheid in je hoofd en hart, waarin je zín hebt in dingen. Een gevoel dat het tijd is voor iets nieuws.
Inspiratie kan ook gevoed worden van buitenaf. Boeken die je leest, een film die je ziet, een verhaal dat je hoort, muziek die je luistert…. de bronnen zijn onuitputtelijk.
En zo is er ook de maan. Die heeft ook invloed op deze natuurlijke inspiratiekracht. Zelf raakte ik geïnspireerd door een blog op internet over de maanstand en hoe deze in verband staat met jouw eigen natuur. Bij vrouwen wordt de periode dat zij menstrueren niet voor niets hun maanstonden genoemd. De energie van de maan zorgt voor eb en vloed. Het is ongelofelijk als je stilstaat bij die onzichtbare, zachte kracht die zich zo laat voelen en zien in de natuur. En laten wij nu ook voor 80 % uit water bestaan…
Woensdag was het Nieuwe Maan. De maan reflecteert dan geen licht en is dus niet te zien. Een tijd waarin je de behoefte kunt voelen om je terug te trekken. Dit is een prachtige fase om te reflecteren, te mediteren, je af te stemmen op je intuïtie en op het universum. Een tijd voor diepe innerlijke processen. Je maakt in deze fase makkelijker contact met je intuïtieve weten.
Tijd om naar binnen te keren dus. Afstemmen op het voelen. Laat dit op mijn persoonlijke pad nu net erg belangrijk zijn. Ik ben de afgelopen weken wat verwijderd geraakt van mijn gevoel en intuitie. Ik ervaar veel energie maar op de een of andere manier stijgt deze volledig naar mijn hoofd. Ik raak er met momenten fysiek duizelig van. Het roept me terug naar mijn voeten op de grond. Het voelen van mijn lichaam, mijn hartslag.
Terug naar de inspiratie. Ik heb een ochtendritueel waarbij ik iedere ochtend een Zen kaart trek met een thema uit het Zen boeddhisme. Het is een moment waarop ik me afstem op mijn intuïtie en zo een kaart pak voor die dag. Ter overdenking, inspiratie. Het helpt me hier ook naar te handelen. Ik heb gemerkt dat de thema’s vaak feilloos aansluiten bij mezelf op dat moment en me helpen in een bewustwordingsproces.
Vanmorgen pakte ik de kaart “Inner Voice”, Innerlijke stem.. Over het vinden van jouw waarheid diep in je hart. Het luisteren naar je intuïtie door je af te stemmen op je innerlijk. Naar binnen te keren om stilte op te zoeken als er te veel stemmen in het hoofd zijn die verwarring geven.
Uit het hoofd. In het hart. Ik besloot dit tot thema van de meditatie avond te maken. Voor deze avonden put ik vaak inspiratie uit zowel mijn dagelijkse mindfulness praktijk, het dagelijks leven, als uit bijv. boeken die ik lees. Ook daar stond ik eens bij stil. Er was een intuïtief gevoel dat ik dit keer mijn eigen ervaring, mijn eigen innerlijk centraal kon stellen ipv mijn inspiratiebronnen van buiten aan te boren. Wat nu als ik het eens echt helemaal van binnen zocht? Gewoon intuïtief.
Ik merkte een lichte onzekerheid opkomen. Gedachten als: ben ik een inspiratie voor anderen? Is wat ik denk en voel inspirerend genoeg? Wie ben ik om….?’ Fracties van seconden. Gedachten die gaan over presteren, streven en een onderliggend de angst niet goed genoeg te zijn. “Interessant” hoor ik Edel Maex zeggen.
Durf ik te vertrouwen op de natuurlijke inspiratie en kracht die in me zit? Die direct verbonden is met het Universum? De plek waar geen sprake is van falen of presteren. De open ruimte waarin alles komt en gaat, een enorm potentieel. Durf ik te vertrouwen door open voor kwetsbaarheid te kiezen in plaats van boekenkennis…
Ik laat het nog bezinken (tot diep in mijn hart en voeten:) En ik nodig jou ook uit om naar binnen te keren. En daar Jouw inspiratiebron te vinden. Jouw innerlijke stem die altijd de waarheid spreekt en waar je op kunt vertrouwen. Door uit het hoofd te komen, stil te worden en te mediteren, sloten wij ons aan bij de maan en ons eigen hart die woensdagavond…