Het is fascinerend om te ontdekken hoe oneindig veel diepte en lagen er te ervaren zijn in de beoefening van mindfulness. Aan de oppervlakte, en een zeer belangrijke eerste stap, is er het volledig bewust worden van het huidige moment. Dit doe je door je zintuigen in te schakelen. De poort van waaruit we het leven kunnen ervaren. Wat zie je, wat voel je, wat hoor en ruik je? Het is een wakker worden uit de automatische piloot, een herstellen van de verbinding met het leven in en om je heen. Met die keuze begint alles en dit is een grote schat. Het haalt je direct uit je hoofd en brengt je weer in verbinding met je hart. Het centrum, jouw “ midden”. Voor veel mensen is deze ontdekking na een mindfulness training de grote winst. Ze zijn wakker geworden uit slapende gewoontepatronen en ontdekken dat je regie hebt over waar je met je aandacht wilt zijn. En dat stress ontstaat wanneer je automatisch blijft wegduwen wat er is of onbewust blijft verlangen naar wat er (nog) niet is.
Met dat besef en met die vrijheid begint het tegelijkertijd ook pas, zou je kunnen zeggen. Want als je eenmaal bewust bent, wakker bent geworden, dan gaat er opeens een wereld voor je open waarin jij helemaal vrij bent om jouw leven te leiden! Dat kan soms best overweldigend zijn. Je gaat dingen zien, in en om je heen, die eerder onder een slapende deken verborgen lagen en die nu jouw aandacht vragen. En dan vraagt het leven je om telkens opnieuw die allereerste keuze te maken; Blijf je aanwezig? Of kijk je weg? Die keuze is wat mij betreft essentieel en de kern van mindfulness. Het is vrijheid. Het is wijsheid. En de belangrijkste sleutel tot geluk. Want geluk ligt nooit voor of achter je, geluk vind je niet bij de ander, of wanneer je dit of dat hebt bereikt. Werkelijk geluk is de rijkdom van zelf kunnen kiezen voor jouw pad. En daarin ben je compleet vrij! Het is grenzeloos. En daarmee voor sommige mensen ook misschien beangstigend omdat er zo veel mogelijk is en het zo’n transformatie betekent. En verandering vinden veel mensen spannend.
Die complete vrijheid, dat besef dat ik zelf vreugde of lijden creëer, dat ook dat echt een keuze is, dat dringt elke dag dieper en dieper door in mezelf. En steeds gaan er hierin nieuwe deuren open. Zijn er nieuwe lagen te zien, gevoelens om aan te kijken, oude gedachten die door achterdeurtjes toch stiekem binnen sluipen, patronen die het zo spannend vinden om te gaan… En het is een prachtig spel, dat pad van bewustzijn. Als je durft te kijken is het een feest om deze vrijheid te ont-dekken en kun je misschien eindelijk het leven gaan leven waar je altijd naar verlangde. Ten diepste is dat waar werkelijk mindful zijn over gaat. Leiding nemen over jouw leven en de kracht van aandacht en energie gaan ervaren. Het begint telkens met een keuze…