Tijdens de stilte retraite vorige week hoorde ik opnieuw het prachtige verhaal over een man die bij God aan de hemelpoort staat en met hem terugkijkt op zijn leven. Ik kan er niet naar luisteren zonder ontroert te raken:

Een man zit bij God aan de hemelpoort en samen kijken ze terug op het leven op aarde. Onder zich zien ze het levenspad van de man in een enorme woestijn; een spoor van voetstappen in het zand volgt alle periodes uit zijn leven. Hij is geraakt als hij ziet dat naast zijn eigen voetsporen de afdruk van nog een paar voetstappen zichtbaar is. ‘U liep al die tijd naast me’, zei de man dankbaar tegen God.
Maar toen ze aangekomen waren bij de zware perioden uit het leven van de man, de tijden van duisternis en verdriet, verdween opeens het tweede spoor in het zand en waren alleen de voetstappen van de man zichtbaar. De man keerde zich verontwaardigd tot God: ‘Waar was u toen? Juist in de tijden dat ik het zo nodig had bent u verdwenen!’
God zweeg, glimlachte en antwoordde: ‘Lieve man, toen droeg ik je.’

…Een verhaal dat me herinnert aan het leren luisteren naar het leven. Je werkelijk open te stellen voor de signalen op je pad. Beschikbaar zijn voor je lichaam, je gevoelens en emoties, de mensen om je heen, dieren, de natuur. Het is allemaal één harmonieus geheel,  alleen wij staan zelf vaak in weg met ons dualistische denken en automatische patronen, waardoor we de natuurlijke Flow niet meer kunnen volgen en het leven opeens een worsteling van wieg tot graf lijkt.

Fantastisch om een week lang in volledige stilte te hebben kunnen oefenen met alleen maar luisteren! Zonder afleiding van woorden, verhalen, dingen doen; alleen maar zijn. Ruimte om het leven weer te kunnen gaan voelen. Me gedragen voelen. Weer volledig aan komen staan.
En dan kun je dansen met het leven. Je hoeft alleen maar zelf uit de weg te stappen….  : )