Veel mensen hebben de ervaring dat zij door te mediteren gevoeliger worden. Ik denk dat dit klopt; in die zin dat je hart zich opent en dat er meer sensaties bij je binnen mogen komen. Er vindt een transformatie plaats van jezelf beschermen tegen de buitenwereld, naar binnenlaten van het leven en dat kan voelen alsof je steeds gevoeliger wordt. Een valkuil kan zijn dat je hier van schrikt en de neiging opmerkt om jezelf opnieuw af te sluiten. Het kan voelen alsof je “te gevoelig” bent. Dit is niet waar… Je gevoeligheid is niet het probleem (dat is juist prachtig), waar het meer om gaat is hoe je er mee om leert gaan.
Voelen is levendigheid! Is áán staan! En jouw lichaam, je hele systeem is erop ingericht om elke sensatie, elk gevoel, helemaal te kunnen ervaren en weer te laten gaan. Je kunt in wezen elk gevoel vrij ervaren. Het idee dat je jezelf moet beschermen is maar een gedachte. En het vertrekpunt van het jezelf moeten beschermen is angst. Misschien een angst dat je niet met de prikkels uit de buitenwereld of je emoties in je binnenwereld om kunt gaan. Dat het je volledig zal overspoelen. Wanneer je gaat zitten om te mediteren is dit een hele mooie kans om vanuit een veilige plek (je maakt het jezelf comfortabel en zorgt dat je niet gestoord kunt worden) de werkelijkheid aan te gaan. Om je open te stellen voor alle gevoelens en gedachten die er zijn en zo te gaan ervaren dat die door jou heen kunnen stromen. Zonder deze weg te duwen of vast te houden. Alleen maar kijken en voelen. Zien wat er in je lichaam allemaal gebeurd. Zien dat elke emotie ook weer voorbij gaat als je deze 100 % toelaat.
Misschien heb je soms het idee dat je ‘hier niet kunt zijn want het is too much!’, je checkt dan uit. Veel mensen die hooggevoelig zijn hebben die neiging. Ik ken dit ook. Ik heb heel lang op afstand van mijn ware zelf geleefd en op een bepaalde manier kwam ik niet echt op aarde. Dit afsluiten was een beschermingsmechanisme, en soms schiet ik er onbewust nog in, omdat ik denk dat er gevaar dreigt… Mindfulness heeft me enorm geholpen om mijn lichaam en alle sensaties die hier voortdurend in opkomen en weer gaan te leren kennen. Er vertrouwd mee te raken. En beetje bij beetje kwam ik meer tot LEVEN. Meer in contact. Ik was altijd al gevoelig, maar nu laat ik het meer toe, ik maak er gebruik van. Het maakt een wezenlijk deel uit van wie ik ben en ik ben dankbaar dat deze gevoeligheid het mogelijk maakt om intens van het leven te genieten. Ik hoef me niet angstig te beschermen, ik kan wel leren goed voor mezelf te zorgen als mijn lichaam rust nodig heeft om te verwerken. Mindfulness heeft me geholpen (en nog steeds!) om meer deel te gaan nemen aan het leven. En te genieten van de intensiteit van leven. Zorgzaam en met vriendelijke aandacht. Door soms ook nee te kunnen zeggen tegen nog meer prikkels en me bewust even af te sluiten. Maar dan is het een bewuste keuze. Een keuze om even uit te checken uit de buitenwereld en in te checken bij mezelf. Niet om te beschermen, maar uit zelfzorg. Om mijn lichaam, mijn systeem te laten rusten. Ook dit proces kun je bewust volgen, opmerken. Kun je ontspanning voelen indalen? Wat trilt er door je lijf? Wat wil er gezien en gevoeld worden?
VOEL HET! JE LEEFT!