“EENVOUDIG ZIJN IS MOEILIJK, WANT EENVOUDIG ZIJN KOST JE ALLES WAT JE HEBT” – Osho.

Ik vind het belangrijk om bewust te leven, bewuste keuzes te maken. Welke voeding neem ik tot me? Waarom draag ik deze ketting? Met welke mensen wil ik samen zijn… enz. De laatste tijd ben ik me ook meer bewust van de spullen die ik in mijn bezit heb.
Hoeveel heb ik nu werkelijk nodig om gelukkig te zijn, in alle luxe die wij ons dagelijks kunnen permitteren. Ik kwam van meerdere kanten in aanraking met ‘minimalisme’ en ben steeds meer geïnspireerd geraakt. Ik ben kritisch naar mijn bezittingen gaan kijken. Dat wat er nu in mijn huis staat, maar ook de dingen die ik denk te moeten aanschaffen.
Hoe bewust, hoe mindful, ga ik eigenlijk om met dat wat mij dagelijks omringt? Hoeveel spullen staan er eigenlijk “op de automatische piloot?” Heb ik werkelijk nodig wat ik denk te willen hebben? Hoe vol staat mijn badkamerkastje eigenlijk met producten die ik misschien een keer per half jaar gebruik? Hoe voelt het om alleen die dingen om mij heen te hebben die me plezier schenken, schoonheid, of een werkelijk praktisch doel dienen?
Wat ik zo nu en dan noodzakelijkerwijs met mijn te hoog opgelopen stapel post deed, doe ik tegenwoordig stap voor stap in het hele huis. De badkamer, slaapkamer, keukenkastjes, boekenkasten…tot aan de koelkast. Heerlijk om stapels te maken van dingen die ik nooit gebruik, die me niet meer passen, waar ik geen gevoelswaarde meer bij ervaar of die ik zelfs lelijk of vies vind. (En geloof me, dit zijn meer dingen dan je denkt) Ze staan er, omdat ze er nu eenmaal staan. Of omdat ik ze ooit hebt gekregen. Of omdat… ja, geen idee….?!
Wat het bij mij teweeg brengt is dat ik veel meer connectie ervaar met die dingen die overblijven. Die zijn, omdat ik er bewust voor kies, waardevol genoeg voor mij om te gebruiken of naar te kijken. En ook, en misschien is dat nog wel belangrijker, ik ontdek hoe weinig er écht nodig is. Ik leer de waarde van “genoeg” beter kennen. Ik kies bewuster. Het is een verademing hier eens al mijn bewuste aandacht naar toe te brengen. Te ervaren wat een rijkdom er in de eenvoud ligt. Mijn hoofd en hart worden ruimer met de ruimte die ontstaat in mijn huis. Ik voed daarmee mezelf en dat wat echt belangrijk is voor mij. Ik voel meer dankbaarheid voor wat er is. Het leert me verder over goed voor mezelf zorgen.
En dat is rijkdom. De rijkdom van mindfulness. Van bewust kiezen voor wat goed voelt. En zien dat in het huidige moment alles aanwezig is om gelukkig te zijn.