Op welke subtiele lagen stress zich kan afspelen ondervind ik zelf heel duidelijk in de kwaliteit van mijn slaap. Mensen die mij persoonlijk kennen zullen misschien weten dat ik jarenlang heel erg slecht sliep. (Gelukkig kan ik nu in de verleden tijd praten.)

Ik heb er hier online nooit eerder iets over geschreven, hoewel het een groot deel van mijn leven heeft bepaald en de impact ervan heel groot was. Misschien is het wel daarom, dat het kwetsbaar voelde om over te delen. Ik kan dat ook nu voelen, bij het openen van dit blog, dat het me nog raakt.

Toch voelt het nu als een moment om er over te schrijven en inzichten te delen. Er is veel over te zeggen, omdat het op zo veel gebieden weerslag heeft als je structureel energie tekort komt.
Ik ontwikkelde een vechtersmentaliteit, enorm doorzettingsvermogen, bleef staande in een intensieve baan en voelde heel veel grenzen en struggelde hoe ik daar mee omging.
Maar ook emotioneel had het een enorme weerslag. Het slecht slapen beinvloedde mijn relaties, mijn werk, mijn gevoel van geluk, mijn gezondheid.

Waar ik nu op wil inzoomen is hoe ‘onzichtbaar’ een stress zich bij mijn manifesteerde. Terwijl ik inmiddels ook al een tijd mediteerde. Ik had destijds werkelijk geen idee waarom ik niet in slaap kon vallen en niet doorsliep. Ik lag niet te piekeren of te malen. Ik had zo ver ik me bewust was geen enorme problemen overdag. Eigenlijk leidde ik naar omstandigheden een gelukkig leven, op het wakker liggen ‘s nachts na.
Frustrerend en heel verdrietig als jonge vrouw, met zoveel passie en levenslust.

In ziekenhuis de Gelderse Vallei werd met een uitgebreid melatonine onderzoek (slaaphormoon) aangetoond dat deze spiegel bij mij ernstig was verstoord. De arts tegenover me was oprecht verbaasd dat ik naast wat huid problemen niet allang was ingestort. Die dag was het begin van toch wel een nieuw leven. Met melatonine en een strak slaap-waak regime verbeterde zo’n 60 % van mijn slaap, wat een zegen was! Ik kan haast niet uitleggen wat je voelt als je na jaren van oververmoeidheid opeens je energie en ontspanning weer terug vindt.

En toch was er ook een deel waarvan ik voelde dat het toch ook psychologisch was.
Ik heb nu ontdekt dat ik niet goed in slaap val als ik overdag niet trouw ben aan mijzelf. Aan mijn ware natuur.
Als ik dingen doe die ik vanuit mijn hart liever niet doe.
Als ik mijn natuurlijke flow niet volg, me niet uitspreek waar ik dat wel zou moeten doen, als ik ja zeg terwijl ik nee voel….
Mijn sensitieve systeem voelt haarscherp wat er wel of niet voor me klopt. Word ik me daar overdag niet bewust van dan werkt dat ‘s nachts onbewust door en laat mijn lichaam me voelen dat het niet kan ontspannen. Hoe meer ik overdag werkelijk mezelf ben, om het kort te zeggen, hoe beter ik ‘s nachts slaap. Alsof mijn ziel dan kan rusten. Zo gaat dat nu echt.

Energetisch gezien is dat heel logisch. Wanneer je iets doet wat niet strookt met de natuurlijke energiestroom creeer je spanning, een weerstand. Dat zet zich letterlijk in je cellen vast. Je verkrampt. Er ontstaat heel subtiel angst. Ik ben me daar heel lang niet werkelijk van bewust geweest. Het wakker liggen, dat was het monster. Als dat maar weg was!

Als ik nu terug kijk zie ik het ‘geweld’ wat ik mijzelf heb aangedaan door in talloze situaties sterk te blijven terwijl mijn intuitie me vertelde dat ik onvoldoende ademruimte had… niet kon ontspannen in wie ik werkelijk was.
Dat vraagt misschien een heel nieuw blog, maar waar het om gaat is dat ik nu zie dat mijn niet-slapen een enorme leermeester voor mij is geweest. Het wakker liggen was in mijn geval mijn demoon maar nu de grootste leraar die me wakker schudt (letterlijk!) wanneer ik ontrouw ben aan mezelf.
Voor anderen uit het zich misschien anders, in de vorm van ziekte of pijn. Lang niet altijd ben je je van stress bewust. Omdat patronen zo hardnekkig kunnen zijn, dat ze bijna ‘gewoon’ gaan voelen. Het is goed om je te beseffen dat je lichaam zo wijs is… Luister er naar, vraag het wat het nodig heeft.

In mijn geval was het rust.
Rusten in wie ik werkelijk ben.
Ik kan nu contact maken met een gevoel van dankbaarheid. Na elke slapeloze nacht.