De basishouding van mindfulness

DSC08220 (2)

NIET (HOEVEN) OORDELEN

Je ontwikkelt bewustzijn door een houding aan te nemen van een onpartijdige getuige ten opzichte van je eigen ervaring.  Kun je zonder oordeel kijken naar dat wat er is?

 

 

DSC06477

NIET (HOEVEN) STREVEN

Mediteren heeft geen ander doel dan dat je jezelf bent. Probeer geen vooruitgang te boeken; Je bent helemaal in orde zoals je nu bent.

 

 

dsc06778

GEDULD

Geduld is een vorm van wijsheid. Het is het vermogen de dingen hun eigen tijd te geven zich te laten ontvouwen. “Alles in het leven is groeien en vormt zich… zonder de angst dat er straks geen zomer zal komen”  (RM Rilke)

 

 

vrije val

VERTROUWEN

Doordat je beter naar jezelf leert luisteren en je lichaam beter leert kennen zul je vertrouwen ontwikkelen in jezelf en anderen. “Je hoeft niet bang te zijn, de werkelijkheid is altijd vriendelijker dan je denkt”

 

 

 

DSC06996

OPENHEID

Stel je open voor dit moment, telkens opnieuw, eindeloos beginnen. Elk moment is uniek, beleef het alsof het de eerste keer is, zonder de sluier van verwachtingen.

 

 

20180408_135524

ACCEPTATIE

Acceptatie wil jou vertellen dat er geen oordelen zijn en dat je vanuit een blanco midden het leven en de mensen tegemoet kunt treden.

 

 

LOSLATEN (2)

LOSLATEN

Loslaten is een manier om de dingen te laten zoals ze zijn, om dingen te aanvaarden zoals ze zijn. Loslaten begint met leren zien wat je vasthoudt…

 

 

knuffel

MILDHEID

Bestaansrecht geven aan het huidige moment zonder hier over te hoeven oordelen is onmogelijk zonder een houding van liefdevolle vriendelijkheid en mildheid naar jezelf en naar anderen.